't Groene Stekje      
 

Ons 5000m2 voedselbos is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echt bosje met meer dan 300 soorten eetbare en bloeiende struiken, bomen, planten. En is nog groeiende. Het mooie van een voedselbos is dat het zichzelf laat groeien. Daar waar moeder natuur een boom nodig heeft gaat deze vanzelf groeien. De magie van een ongestoorde bodem die door schimmeldraden voor communicatie zorgt tussen de bomen en planten. Deze samenwerking zorgt voor een gezond en bezield bodemleven en een vruchtbare oogst. Ons voedselbos is gebaseerd op principes uit de Permacultuur en op principes uit de biologisch dynamische landbouw. Met name de invloed van de maan, planeten, sterren, zon heeft een belangrijke werking in ons voedselbos. 

Door het creëren van gunstige leefomgevingen vrij van chemicaliën trachten we een diversiteit aan insecten en dieren aan te trekken om zo het ecosysteem in balans te houden. Zodat je van plaagdieren die je vruchten opeten minder tot geen last meer hebt. Een voedselbos is een eetbos voor de toekomst. We planten nu bomen aan waar onze kinderen over 10-15 jaar van profiteren. Een voedselbos groeit gestaag maar heeft bij de eerste productie van vruchten vanaf een jaar of 5 een opbrengst die vele malen diverser en groter is dan een reguliere boomgaard. Het voedselbos bestaat uit verschillende lagen; een kruinlaag met hoge vruchtbomen, een struiklaag waar bessen zich bevinden, een kruidlaag waar kruiden en bodembedekkers zich bevinden. Ook is er een schimmellaag onder de grond die de ongeziene kracht achter de gezondheid van het voedselbos is. En als laatste laag is daar de laag met waterplanten. Als al deze lagen ruimte krijgen zich te ontwikkelen dan kunnen de dieren die afhankelijk zijn van deze laag ook floreren en zo kan de diversiteit aan dieren zichzelf in stand houden en plagen zijn dan nagenoeg niet aan de orde omdat elk dier ook vijanden aantrekt die de populatie in de hand houdt.
Als voorbeeld de egel. De egel heeft takken, bladeren en begroeiing nodig (de struiklaag met los takken materiaal) om zich in te nestelen. Een egel gaat vooral in de nacht op pad naar wormen, zaden, slakjes, dode vogeltjes. De vijand van de egel is een sperwer die weer zijn voorkeur geeft aan een jong bos (de kruinlaag) om zijn nest te bouwen. Zo werkt een goed functionerend voedselbos dat alle dieren, mensen en planten een onderdak geeft dat in afstemming is met de optimale groeibehoefte van deze. 

Deze voor iedereen mogelijke overvloed willen we graag delen. Wil je een keer ervaren hoe het is om door een eetbaar bos te lopen? Kom gerust een kijkje nemen. Het voedselbos is in de zomerperiode (mei-sept) toegankelijk elke zaterdag van 13u - 15u. Heb je een specifieke vraag dan kun je het beste even een afspraak maken met ons.  

  • voedselbos2
  • bijenhotel
  • pompoen bed
  • voedselbos
  • bloemen
  • Inmaken
  • margrieten
  • voedselbos
  • ridderspoor-vingerhoedskruid

 




 
E-mailen
Bellen
Info